nedelja, 17. julij 2016

Borovnica na robu ljubljanskega barja

Borovnica je kraj, ki ga zaznamuje ljubljansko barje ter številne druge naravne lepote in danosti. Kraj in občina Borovnica je od sodobne prometnice, ki povezuje Primorsko in prestolnico, varno odmaknjena. Nahaja se na njeni vzhodni strani, najbolj pa se občini približa ob viaduktu Verd. Zaradi te značilnosti ima Borovnica hkrati dobro povezavo z moderno prometnico preko Vrhnike, hkrati pa je od nje varno umaknjena.



Popotnik se mora tako nekoliko potruditi, če jo želi doseči. Verjetno bo najbolj enostavna povezava preko južnega dela ljubljanskega barja, kjer poteka primorska avtocesta . Na njo je naselje navezano preko odcepa Vrhnika. Drugi del povezave poteka v smeri Podpeč, obstajajo pa tudi številne manj obremenjene prometnice. Z krajem Borovnica najbolj povezana pa je železniška prometnica, ki je začela nastajati v štiridesetih letih devetnajstega stoletja. Trikratno avstro ogrsko cesarstvo je želelo prestolnico Dunaj povezati s svojo najpomembnejšo luko Trstom. Progo, ki so jo zaradi lege južno od prestolnice imenovali na kratko Južna, sestavlja niz gradbenih podvigov. Nekateri so dočakali današnje dni, drugi ne. Znamenitosti se začnejo že takoj ko proga zapusti Dunaj, s premagovanjem znamenitega Semmeringa preko niza drznih mostov, njihovo različico južno od Ljubljane pa je dobila Borovnica. Od nekdaj mogočne gradnje je danes ostal zgolj steber, na nekdanjo podobo objektov ob progi pa spominja obnovljena postaja številka 666. Železniška mojstrovina si je svoje mesto pridobila tudi v grbu občine Borovnica. Ščit poznogotskega sloga borovniški viadukt srebrne barve deli na zgornje modro in spodnje zeleno polje.

Ljubljansko barje, katerega južni obronki se začnejo na severu naselja, je po domnevah strokovnjakov veliko vplivalo na razvoj območja in dalo po eni izmed teorij ime naselju. Danes je občina z barjem povezana z vključitvijo v Krajinski park Ljubljansko barje, ki ima namen ohraniti čudovito naravno danost za poznejše rodove. Borovnica je občina z bogato naravno in kulturno dediščino.

http://www.mojaobcina.si/borovnica/

Ni komentarjev:

Objavite komentar