sobota, 4. junij 2016

Šotor, zasilno bivališče

Šotor je zasilno bivališče . Kljub tem mora šotor nuditi dovolj udobja za bivanje. Pri izbiri veliko pomenijo izkušnje, kdor ga je že uporabljal v preteklosti, bo med vso navzočo pestro ponudbo znal hitro narediti ustrezno selekcijo. Kdor kupuje prvič bo imel nekaj težav že z predstavo bivanja. Udobje bivanja v stanovanjskih objektih ima podobne zahteve, šotor jih zreducira na zelo majhne in bistveno bolj zaznavne enote.




 Zaščita pred vremenskimi vplivi, prezračevanje, vlaga in druge podobne lastnosti so bistveno bolj izpostavljen. Ker je šotor majhna bivalna površina, se prostor prej zapolni z izdihanim zrakom, kar je v stanovanjskem objektu praktično zanemarljivo, če govorimo o enakem številu oseb. Zračenje je ena pomembnejših zahtev za dobro bivanje. Dobro zračenje zagotavljamo z odvajanjem izdihanega zraka iz prostora na prosto ter njegovo zamenjavo s svežim zrakom iz okolice. Idealno je, če so odprtine nameščene čim višje. Izdihan zrak se zaradi svojih lastnosti nahaja pod vrhom. Bolj kot so odprtine višje nameščene, bolj kakovostno bo šotor zagotavljal izmenjavo izdihanega s svežim zrakom. Ob tem moramo misliti tudi na slabo vreme, predvsem dež. Odprtine so šibke točke, ker predstavljajo nevarnost zamakanja notranjosti. Zato je pri izbiri dobro preveriti, kako so odprtine zaščitene pred zamakanjem oziroma dežjem. Dobro bivanje zagotavlja tudi podlaga. Najbolj pomembna je predvsem povsod tam, kjer bo postavitev pogojena z danimi razmerami.

Če govorimo o kampu, je podlaga načeloma bistveno bolj primerna, kot če govorimo o podlagi, s katero je soočen pohodnik visoko v hribih. V prvem primeru ima šotor lahko tudi nekatere dodatne elemente, ki smo jih uporabljali v preteklosti. Pri kampiranju visoko v hribih ali drugih od civilizacije bolj oddaljenih mestih, pa se moramo zanašati predvsem na izvedbo tal. Najboljši so materiali iz močnejšega poliamida, polietilena ali poliester. Med naštetimi materiali so razlike v teži, temu primerne lastnosti bo imel šotor .

http://www.merkur.si/prosti-cas/oprema-za-kampiranje-in-piknike/sotori-in-vse-za-spa-nje

Ni komentarjev:

Objavite komentar