sobota, 4. junij 2016

Bruto neto, čisti računi

Bruto neto so čisti računi , če so izpolnjene vse pravice in dolžnosti. Na tako strani zaposlenega kot tudi delodajalca. Vsak tako zaposlen kot tudi delodajalec ima svoje bruto neto obveznosti. Tičejo se predvsem zakonskih določil, del pa je prepuščen osebni presoji. Pri zakonski določilih veliko manevrskega prostora ni. Obveznosti bruto neto morajo biti izpolnjene, sicer lahko sledijo negativne posledice .



 Obstaja pa del, ki je prepuščen osebni presoji. Pri tem se mora vsak zavedati, da iz izvedenega izhajajo tudi posledice. Dobra nagrada zaposlenega motivira, slaba pa ima nasprotne učinke. Zato je koristno, če so obveznosti bruto neto izveden s tem zavedanjem. Velja pa seveda za tako zaposlenega kot delodajalca. Zaposlen lahko dobro nagrado pričakuje, če je do nje upravičen. Obratno so pričakovanja brez prave osnove. Obveznosti bruto neto mora izpolnjevati tudi delodajalec, sledeč zakonskim določbam, poslovnim rezultatom in politiki ter nenazadnje morali, etiki, družbeni odgovornosti ter drugim usmeritvam primerno. Enako kot zaposleni tudi delodajalec zaman čaka dobre poslovne rezultate, ko svoje bruto neto obveznosti ne izpolnjuje primerno. Dobra nagrada zaposlenega motivira, za delodajalca to pomeni večjo kakovost ali količino storjenega v raznih oblikah rezultatov. Ne gre nujno zgolj za izpolnjene naloge, lahko se pri dobri nagradi pridobi know how informacije za boljše izpolnjevanje nalog. S tem se pridobi zmanjšanje stroškov, na drugi strani pa povečanje dobička. Oba, tako zaposleni kot delodajalec, pa morata predvsem vzpostaviti dober in kakovosten način komuniciranja.

To pomeni, da znata reševati tudi morebitne spore. Obratno težav načeloma ni, problemi nastanejo pri negativnih stvareh. Zaposleni ne sme uporabljati neprimernih načinov komunikacije, dobrodošlo je tudi, če razume nasprotno stran, torej delodajalca. In seveda obratno. Zaposleni, predvsem v večji organizaciji z večjim številom zaposlenih, se mora zavedati, da velikokrat področje dela delodajalec ne pozna v čisto vse podrobnosti. Bruto neto mora biti razlog za zaupanje in dobre poslovne rezultate.

Ni komentarjev:

Objavite komentar