ponedeljek, 13. junij 2016

Delnice, gibanje cene

Delnice lahko prinesejo ustrezno velik dobiček . Prinašajo pa tudi tveganje, brez njega delnice ne bi veljale za donosne naložbe . Povezanost med dobičkom in tveganjem je ena osnovnih zakonitosti, ki poganja trg. Če predmet nakupa ne bi bil redkost oziroma dostopen redkim, ne bi bil cenjen. Iz zgodovine poznamo številne vredne predmete, ki so z naraščanjem količine postali manj vredni oziroma so se razvrednotili.



Taki primeri so večje količine zlata, ki ga je imelo več posameznikov na manjšem območju. Redkost je v različnih podrobnostih. Lahko je visoka cena tista lastnost, ki omogoča redkost oziroma si tako cenjen predmet nakupa lahko privoščijo le redki. Poleg cena pa je redkost povezana tudi z tveganjem ob nakupu. Če gre za predmet nakupa, ki lahko v prihodnosti med drugim izgubi vrednost hitro ali v kratkem času, bo zanimanje manjše kot v primeru, da bo vrednost stabilna tudi v prihodnosti. Slednje velja tudi za delnice, zato je zanje manj zanimanja kot za druge manj tvegane naložbe. Skupaj z tveganjem pa prinašajo tudi večjo možno donosnost v primerjavi z manj tveganimi naložbami. Ker je vrednost lahko hitro spremenjena, je čas prodaje oziroma nakupa zelo pomemben. Pri tem igra pomembno vlogo značaj, modrost, znanje, izkušnje ter druge lastnosti nalobžbnika v delnice. Ta velikokrat ukrepa v nasprotju z večino, prav ta lastnost prinese pozitivno razliko v določenem obdobju. Prodajo delnice spremlja velikokrat strah lastnikov pred izgubo vrednosti.

Razmišljajo, da je bolje prodati dokler vrednost ostaja sprejemljiva, kakor se soočiti z bistveno nižjo vrednostjo. Več lastnikov kot se odloča za prodajo bolj je na udaru cena, prav to pa poveča zanimanje v tem primeru kupca s špekulativnimi nameni. Računa, da bo v prihodnosti, ko se bo strah polegel, želja po lastništvu delnice narasla, s tem pa tudi njena vrednost. Delnice zahtevajo od naložbenika veliko, skladno z vloženim pa tudi primerne donose.

Ni komentarjev:

Objavite komentar