četrtek, 9. junij 2016

Borelioza, kožne spremembe

Borelioza je težava, ki jo povzroča bakterija Borrelia burgdorferi . O njej so zgovorne kožne spremembe, borelioza se nadaljuje z prizadetostjo različnih oranskih sistemov. Znaki, ki kažejo na možnost so : bruhanje, bolečina v kosteh in mišicah, bolečina v prsnem košu, nereden srčni utrip, utrujenost, vročina, bruhanje in drugi znaki.



Tveganje je odvisno od področja, na nekaterih je odstotek okuženosti okrog deset odstotkov, na nekaterih pa preko osemdeset odstotkov. Posebno ugodni življenjski pogoji so vlažna območja ob rekah, potoki in stoječih vodah, gozdovi z podrastjem. Spremembe na koži so eden od znakov, po katerih se lahko ugotovi borelioza. Pregledi so priporočljivi predvsem po prihodu domov iz narave, to pa ne pomen zgolj gozdov in drugih področji izven urbanih naselji, klop ima dobre življenjske pogoje tudi na naših vrtovih. Ker vrtove redno zalivamo ima mesta z ustrezno vlažnostjo, rastline v okolici našega doma mu omogočajo varno zavetje v času, ko čaka na gostitelja, teh tudi ne manjka, predstavljajo jih živali kot so miši ter človek, s tem je možna borelioza. Na vrtovih se najde tudi veliko listja in podobnega naravnega zavetja, kjer se skrit pred sovražniki in slabimi vremenskimi razmerami varno preobrazi v naslednjo razvojno fazo. Borelioza se zdravi z ustreznimi antibiotiki, priporočljiv je obisk zdravnika, kliničen pregled oziroma glede na izražene bolezni razna druga diagnostika. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da največ zaščite nudimo sami. V naravo se podajajo z ustrezno obleko in obutvijo.

Mnoge motijo dolge hlače in dolgi rokavi v poletnih mesecih, vendar so prav ti dobra zaščita. Toliko bolj, če so svetlih barv in gladkih površin. Na svetlih barvah bomo klopa lažje opazili, borelioza je na ta način lahko enostavno odpravljena. Če že ne prenašamo dolgih rokavov je priporočljivo na izpostavljeno kožo nanesti repelent. Borelioza je z dobro zaščito bistveno manjša možna negativna izkušnja človeka.

Ni komentarjev:

Objavite komentar