nedelja, 10. april 2016

Prošnja za delo, ustreznost zaposlenega

Prošnja za delo prikazuje primernost kandidata med vsemi ostalimi. Za primernost kandidata se smatrajo informacije, ki jih vsebuje prošnja za delo ter ima priložena ustrezna dokazila. Informacije morajo biti oblikovane na formalen kot tudi neformalen način. Pri oblikovanju se velja zavedati svobode in hkrati odgovornosti njihovega podajanja. Dobra prošnja za delo bo predvsem odgovor na zahteve delodajalca, ki išče na trgu dela ustrezen kader.



 Razlogov je več, za kandidata je predvsem pomembno, da jih razume. Možni razlogi so predvsem v dejstvu, da je trenutno zaposlen kader neustrezen, neprimeren, v prihodnosti ne bo mogel več opravljati zastavljenih nalog in podobno. Neustrezen kader pomeni, da ni sposoben zagotoviti na konkurenčnem trgu zahtevane količine in kakovost. To je posledica premajhnega števila zaposlenih ali posledica nesposobnosti opravljanja točno določenih zahtev. Na trgu dela je vedno prisoten konkurenčni boj, zato je želja podjetnika, čim večja uspešnost. Zagotovi si jo tako, da obstoječ na različne načine neustrezen kader zamenja z kadrom, ki se ponuja na trgu delovne sile. Željo po čim večji uspešnosti mora prošnja za delo upoštevati, ter izražati možnost izboljšanja konkurenčnosti oziroma izpolnjevanja podjetniških ciljev. Uspeh in možnosti so zelo različne. V primeru, da kandidat nima ustrezne izobrazbe, starosti ali drugih sposobnosti načeloma ne bo mogel opravljati delovnih nalog. Kar pomeni ovire predvsem pri lastnostih, ki so dejstvo in jih ni moč spremeniti ali pa so spremembe možne na dolgi rok.

Več možnosti pa ima prošnja za delo, ko je tem lastnostim primeren, nudi pa v informacijah izraženo dodano vrednost. Kandidat to lahko izrazi tako, da podjetnikovo željo po boljšem uspehu na trgu pomaga uresničiti in sicer z izraženimi idejami, predlogi, pripravljenostjo za doseganje rezultatov in podobno. To možnost je potrebno vedno izkoristiti, temu primerno naj bo oblikovana prošnja za delo s strani kandidata. Prošnja za delo naj se razume kot izziv in priložnost.

http://mojazaposlitev.si/kariera/spremno-pismo/

Ni komentarjev:

Objavite komentar