sreda, 20. april 2016

Lymska borelioza, prizadene organske sisteme

Lymska borelioza lahko prizadene organske sisteme . Bolezen lymska borelioza ima zelo raznolik in pester potek. Zato se na podlagi izkušnje ene osebe ne gre zanesti, ampak je potrebno poznati čim večji spekter možnega poteka bolezni. Toliko bolje bi se bilo seznaniti s statistiko, ki kaže na to kako je lymska borelioza ter druge možne posledice ugriza klopa, možno preprečiti preventivno. Statistika poleg tega kaže na zelo različno ukrepanje in organiziranje zdravstvenega sistema v posameznem delu regije.



Na območjih dežel, kjer je zdravstveni sistem kakovosten, dobro organiziran ter aktiven na področju preventive je zaznati večje število cepljen ter manjše število bolezni kot je lymska borelioza oziroma drugih težav povezanih z ugrizom klopa. Zato se velja pri statistiki poslužiti razmišljanja z zdravo kmečko pametjo. V dobro organiziranih zdravstvenih sistemi so znane aktivnosti, ki prinesejo omenjeno manjše število negativnih posledic ugriza klopa. Organiziranost in druge značilnosti sistema, ki ima drugačno prakso, pa človeku ni ovira, v primeru, da ima možnost samostojnega odločanja o ukrepih. Statistika lahko posamezniku poleg tega pove, ali sodi v skupino oseb, ki so najbolj prizadete . Po statistiki so to predvsem osebe, ki niso cepljene in se gibljejo v naravi. Tako je lahko lymska borelioza posledica prostočasnih aktivnosti v naravi. Možno je tudi, da nastane med opravljanjem profesionalnih aktivnosti, vendar manjša. Vzrok tiči v dejstvu, da so takšne osebe velikokrat cepljene. S tem je lymska borelioza v veliki meri preprečena.

 Statistika govori o tem, da so cepljene osebe, ki se gibljejo v podobnih ali enakih za klopa ugodnih življenjskih okoljih, desetkrat manj izpostavljene kot necepljene osebe. Kar bo zagotovo dobra motivacija za vse, ki dvomijo v pravilnost odločitve. To lahko ocenimo tudi preko posvetovanja z osebnim zdravnikom, ki poleg tega lahko opravi cepljenje. Prijetno s koristnim to lahko opravimo ob rednem pregledu. Lymska borelioza ne sme biti ovira gibanja v naravi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar