torek, 19. januar 2016

Zdrav zajtrk, organizirana prehrana

Zdrav zajtrk je dobro organizirana prehrana . Prehrana je ena najbolj pomembnih človekovih aktivnosti. Z njo zagotavlja energijo za življenjske procese organizma. Prehranjevanje je kompleksno in od primera do primera različno. Na določenem ozemlju je prehrana lahko tudi bolj ali manj enaka pri večjem številu prebivalstva.



Temu lahko rečemo tradicionalna prehrana. Poleg navad prehranjevanja takšno prehrano določajo naravne in kulturne danosti območja. Posebno pozitivna lastnost takšne prehrane je usklajenost s človekom. Človek je naravno bitje, zato je njegova navezanost na naravno okolje v katerem biva večja, kot si večina prestavlja. Zato je lokalno pridelana prehrana pomembna za ohranjanje vezi človeka z naravo. Eden najbolj pomembnih delov prehrane je zdrav zajtrk. Kaj je zdrav zajtrk je od primera do primera različno. Stroka zdrav zajtrk razume drugače kot nekateri posamezniki. V skrajni primerih so razlike za zdrav zajtrk velike. Načeloma pa je zdrav zajtrk tisti, ki na zagotavlja energijske potrebe, optimalno obremeni proces prebave in ima na splošno malo stranskih učinkov. Najslabša možna različica je, da zajtrka sploh ni. Nekateri pri tem iščejo izgovore, da je s tem omogočeno črpanje odvečnih zalog hrane. Vendar je takšno razmišljanje napačno. Zajtrk človek potrebuje, bolj kot si mnogi mislijo. Izpuščen zajtrk se nezavedno občuti kot pomanjkanje volje in energije. Takšna oseba tudi bistveno težje prenaša razne psihične in fizične obremenitve, ki se zgodijo tekom dneva. Najboljša rešitev za takšne težave je prav obrok hrane. Seveda predno se pojavijo potrebe po energiji ter obvladovanju večjih fizičnih in psihičnih naporov.

Tako imamo dober razlog, da dan začnemo z obrokom. Kaj in koliko bomo zaužili je odvisno od posameznikov. Nekaterim je dovolj manjša količina, saj bodo v kratkem zaužili večji obrok. Drugi imajo radi večjo količino takoj, kasneje pa do kosila manjši obrok. Vsak si bo seveda izbral sebi najbolj primerno obliko obroka. Zdrav zajtrk je zelo koristna aktivnost.

Ni komentarjev:

Objavite komentar