petek, 20. november 2015

Zavarovanje za tujino, pravice in obveznosti

Zavarovanje za tujino obsega dogovor, pri katerem mora zavarovanec svoje obveznosti izpolnjevati po načelu dober gospodar . S tem izpolni svoj del obveznosti, preko katerih mu zavarovanje za tujino prinaša iz zavarovalne pogodbe izhajajoče pravice. Od primera do primera so zavarovalne pogodbe različne. Samo zavarovanje za tujino je sklenino na podlagi nje. V njej so zapisani vsi dogovori, ki so sklenjeni med zavarovalnico ali njenim predstavnikom, ter skleniteljem, kateri se je odločil za zavarovanje za tujino.


 Razlike so od primera do primera bolj ali manj različni. V prvi vrsti je zavarovanje za tujino toliko osebno, kolikor na eni strani to odločitev sprejme zavarovanec, ter kolikor možnosti mu zavarovalnica nudi. S tem je lahko zavarovanje za tujino bolj ali manj individualno. Odločitev za bolj ali manj osebno odločitev in izbiro izvira iz različnih motivov. Sami motivi vodijo do zavarovanja oziroma sklenitve zavarovanja. V nekaterih primerih za zavarovanja zavarovanec nima posebne izbire. So obvezna, kar pomeni, da jih mora skleniti. Vendar so kljub temu v določenem obsegu osebna. To pomeni, da lahko izbira med številnimi ponudniki ter različnimi ponudbami. Odločitev je velikokrat podobna odločitvam v preteklosti. Med drugim to pomeni, da se zavarovanci velikokrat odločijo za enako zavarovalnico kot v preteklosti. Gre za dober poslovni odnos, ki je lahko že zelo star in traja dlje časa. Koristi od takega odnosa imajo vsi. Na eni strani zavarovanec natančno ve, kaj lahko pričakuje na podlagi izkušenj.

V primeru, da to ne bi bile dobre izkušnje, bi zagotovo izbral drugo zavarovalnico. Na drugi strani je zavarovalnica, ki se zaveda, da stalne stranke oziroma zavarovanci prinašajo stabilnost. Zaveda se koliko je potrebno, da se zavarovanec nadomesti z drugim zavarovancem, ki bo leto za letom pri njej sklenil nova in nova zavarovanja oziroma zavarovalne produkte leto za letom. S tega vidika je pomembno, da se obe strani izogibata aktivnostim, ki vodjo v krhanje tega doseženega dobrega poslovnega odnosa. Zavarovanje za tujino je v mnogih primerih sklenjeno na podlagi zaupanja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar