petek, 20. november 2015

Fitnes, zdrava aktivnost

Fitnes je zdrava aktivnost V svet rekreacije je fitnes prinesel številne novosti. Ker je fitnes namensko zasnovana aktivnost, lahko temu primerno prinaša namenske velike koristi . Treba pa se je zavedati, da fitnes lahko koristi toliko, kolikor je pripravljena oseba vložiti. Sam po sebi fitnes ne bo prinesel koristi. Potrebno bo vaditi ter izvajati vse predpisne aktivnosti optimalno in redno. Optimalno pomeni, da bo fitnes nudil dovolj napora, hkrati pa ne bo povzročal poškodb ali drugih težav. Kako to dosežemo je od primera do primera različno. Kdor se ukvarja s športnimi aktivnostmi načeloma ne bo imel težav.



Vedel bo koliko se lahko obremeni, da ne bo povzročal poškodb. Drugi, predvsem začetniki, pa morajo ta občutek šle pridobiti. V nekaterih primerih se ta občutek lahko dobi razmeroma hitro. Pomoč pri tem je strokovno vodstvo. Samo strokovno vodstvo ima v glavah mnogih negativni predznak. Ker mislijo, da je to nepomembna zadeva. V bistvu pa je za mnoge koristno, ker o vadbi ne vedo veliko. Strokovno vodstvo jim bo koristilo, da bodo vadbe v zelo širokem pojmu izvajali pravilno. Pravilna vadba namreč ni le pravilno izvajanje osnovne vadbe oziroma predvidenih aktivnosti. Ampak obsega še veliko večje področje. Oseba, ki vadi, mora pred tem pridobivati energijo, po vadbi mora skrbeti za regeneracijo, v primeru poškodb mora poškodbe ustrezno sanirati ter izvajati številne druge aktivnosti. V primeru, da se odloči za samostojno vodstvo, potrebuje za pravilno izvajanje vseh naštetih aktivnosti veliko časa, ko dobi informacije pa mora še vse skupaj pravilno izvajati.

Kar je za predvsem začetnike zelo velik zalogaj. V mnogih primerih tudi prevelik zalogaj. Ker preprosto ne izvajajo zahtevanih aktivnosti pravilno. S tem pa si škodijo sami sebi, posledično svojemu zdravju. Tako namesto pozitivnih učinkov pridelajo negativne učinke, skupaj s pripadajočimi posledicami. Fitnes je priljubljena aktivnosti, ki prinaša koristi z pravilnim in rednim izvajanjem predpisanih nalog.

Ni komentarjev:

Objavite komentar