sreda, 29. april 2015

Wales, travnik Britanije

Wales je travnik Britanije . Zaradi širnih zelenih delov dežele ter manjšega števila urbanih naselji, lahko Wales imenujemo tudi travnik Britanije. Wales se nahaja na zahodnem delu Otoka. Prestolnica Cardiff se nahaja na jugu dežele, ob Bristolskem zalivu Je največje mesto Walesa. Šteje več kot tristo tisoč prebivalcev. Wales je za turiste zanimiva dežela z več razlogov. Kot prvo je Wales pokrajina izjemnih lepot. Do današnjih dni je ohranila svoj tipični vsakdanjik.



Zgodovina dežele je zanimiva. Glavno mesto je bil še do začetka devetnajstega stoletja majhno, nepomembno naselje. Razcvet mesta je v veliki meri prispevala industrijska revolucije. Za potrebe industrije so na območju celotne države iskali zaloge različnih rud. Wales pri tem ni bil izjema. V okolici glavnega mesta so našli bogata nahajališča premoga. Wales, natančneje njegova prestolnica, je tako v kratkem času postala največje pristanišče za prevoz premoga v državi. Glavno mesto je Cardiff postal sredi dvajsetega stoletja. Naziv mesta pa je prejel pol stoletja prej. Mesto velja za poslovno, finančno, športno in turistično središče Walesa. Mesto ima dobre geografske pogoje za pristanišče. Od tod verjetno tudi izvira njegov nastanek. Okolico mesta na vzhodu, severu in zahodu omejujejo hribi. Južni del mesta se nahaja na obali Bristolskega zaliva. Južni del mesta je oblikovala reka Severn. Geografska lega je tudi omogočala dobro povezavo z notranjostjo dežele. Preko dolin so tako v preteklosti speljali povezavo do premogovnikov v južnem delu Walesa.

 Prebivalstvo se je večalo zaradi vedno večjih potreb, vzpostavilo se je povečano trgovanje. Povečanju prebivalstva so prispevale tudi imigracije po drugi svetovni vojni ter prihod tujih študentov. Danes v mestu večinoma živijo belci, poleg njih pa južno Azijci, črnic ter drugi prebivalci. Demografska značilnost mesta je tudi nihanje števila prebivalcev. Pred tridesetimi leti je bilo moč zaznati večji upad, trenutno pa je trend porasta prebivalstva. Wales je za obiskovalce zanimiv košček Otoka.

http://www.agencija-oskar.si/blog/top-10-razlogov-zakaj-v-wales/

Ni komentarjev:

Objavite komentar