ponedeljek, 27. april 2015

Hujšanje sodobnega človeka

Hujšanje danes sodobni človek vedno bolj potrebuje. Sodobni človek vedno bolj hiti, v vedno krajšem času želi opraviti več kot v preteklosti. Posledično se velikokrat vse skupaj odrazi v raznih stranskih učinkih. Med drugim niso redki primerih, ko se poveča telesna teža, zmanjša se gibčnost, gibalne sposobnosti, pojavijo se tudi razni drugi stranski učinki njegovega početja. Stranski učinki narekujejo ukrepanje. Hujšanje je zelo priročna rešitev.



V splošnem je hujšanje proces zmanjševanja telesne teže. Hujšanje lahko človek izvaja na razne načine. Najbolj učinkovito je hujšanje v primerih, ko človek to počne vedno v prihodnosti. Hujšanje mora postati življenjska navada. Nikakor to ne pomeni, da bo človek stradal. Hujšanje mora postati način prehranjevanja. Začetki so velikokrat težavni. Ljudje imamo točno določene prehranske navade, ki se jih težko znebimo. Tipičen primer je zajtrk, ki ga v veliko primerih sploh ni. Ljudje najdemo sto in en izgovor, zakaj zajtrka nimamo. Kar je velika napaka. V človeškem življenju je zajtrk zelo pomemben obrok. Deset, petnajst minut za dober zajtrk v štiriindvajsetih urah dneva ne pomeni praktično nič, zjutraj nahranjen človek pa ima bistveno večjo kakovost življenja. Zavedati se je potrebno, da vsaka, tudi najmanjša aktivnost zahteva določeno energijo za izvajanje. Zato je potrebno temu primerno jesti. Za energijsko manj zahtevne potrebe lahko izberemo lažji zajtrk. Nikakor pa ne za manjše energijske zahteve ne jemo oziroma si izmislimo sto in en izgovor.

V primeru večjih energijskih zahtev seveda jemo ustrezno več oziroma je energijsko bogatejši. Enako velja za druge obroke dneva. V primeru, da energijske potrebe uskladimo z vneseno hrano, se nam za odvečne kilograme ni treba bati. Dodatno lahko proces izgube telesne teže pospešimo s fizično aktivnostjo. Vendar enako kot pri zajtrku in drugih obrokih prilagodimo prehranjevanje energijskim zahtevam. Z gibanjem se energijske potrebe povečamo, kar pomeni več energijsko ustrezne hrane in pijače. Hujšanje je zakon.

http://fidimed.si/strokovni_clanki/presnova/22/debelost_in_hujsanje/

Ni komentarjev:

Objavite komentar