četrtek, 19. junij 2014

Fitnes, ostati fit

Fitnes izvira iz angleškega izraza fit. V splošnem bi se besedo fitnes dalo opisati z dobra kondicijska priprava , sposobnost in podobnimi izrazi. V zadnjih dvajsetih letih je fitnes postal že pravo gibanje, saj so se ljudje začeli zavedati pomena izraza ostati fit .

S tem izrazom se označuje dobro fizično sposobnost in kondicijsko pripravljenost. Dobra fizična sposobnost in kondicijska pripravljenost se je začela uveljavljati z tako medicinskimi in zdravstvenimi vzgibi, kot tržnimi vzgibi. Medicina in zdravstvo od nekdaj priporočajo veliko fizične aktivnosti in gibanja. Priporočilo medicine in zdravstva veliko fizične aktivnosti in gibanja priporočata zaradi splošno dobrega počutja,prekrvavitve, boljše oskrbe pljuč z zrakom, izboljšanja mišične mase in podobnega. Vse našteto pripomore, da je človeško telo bolje oskrbljeno z krvjo, zrakom ter preko boljše fizične sposobnosti lažje ustvarja obrambne mehanizme pred morebitnimi boleznimi.

Podobno kot vsaka naprava je človeško telo v najboljši pripravljenosti in sposobnosti takrat, ko je redno v gibanju in aktivnosti. Pomanjkanje aktivnosti, tako kot napravam, človeku škodi in vodi do prenekaterih predčasnih bolezni. Fitnes lahko razumemo v smislu športnih aktivnosti kot : splošni fitnes in individualni fitnes. Splošni fitnes je izraz s katerim izboljšujemo splošno zdravje, kondicijo, počutje ter dobro počutje. Individualni fitnes je oznaka, s katero se označuje usmerjenost v poudarjeno aktivnost točno določenega dela telesa oziroma sposobnosti za točno določeno osebo. Aktivnosti fitnes lahko opravlja v zaprtih prostorih kot so fitnes centri ali na prostem. Fitnes se lahko izvaja z najrazličnejšimi motoričnimi aktivnostmi, katere so prilagojene izvajalcu teh aktivnosti oziroma osebi, katera se s točno določenimi fitnes aktivnostmi ukvarja.

V večini primerov se z izrazom fitnes označuje aktivnosti, ki imajo za cilj estetske in zdravstvene učinke. Manjši del fitnes aktivnosti se nanaša na krepitev točno določenega dela telesa ter njegove sposobnosti v smislu izboljšanja športnih rezultatov in dosežkov, krepitev točno določenega dela telesa in sposobnosti poteka nadzorovano oziroma po navodilih.

Če iščete fitnes opremo, jo najdete tukaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar