sobota, 22. marec 2014

Nekaj znamenitosti, ki jih ponuja Uzbekistan


Uzbekistan je država, ki se nahaja v centralnem delu azijske celine. Obkrožajo jo številne države, med katerimi je Kazahstan, Kirgizistan, Tadžikistan in Turkmenistan. Do leta 1991 je bil Uzbekistan del Sovjetske zveze, tega leta pa je razglasil in tudi dosegel neodvisnost. Uzbekistan ima precej svojevrstno geografsko sestavo. Kar štiri petine države je pokrito s puščavskim območjem. Poleg puščave pa je del ozemlja prekrit tudi s širnimi rečnimi območji, kar daje svojevrstno raznolikost pokrajini. Klina v državi je vroča in suha, zime pa so tudi zelo mrzle.

Prebivalstvo šteje nekaj več kot 28 milijonov glav, pri čemer je etnična raznolikost prav tako zelo pestra. Uzbekistan je zelo poseljena država, ki ima precej mlado prebivalstvo. Ker ima država izjemno bogato zgodovino in kot rečeno, zelo zanimive naravne danosti, je Uzbekistan priljubljena turistična destinacija. Unescova dediščina v državi obsega kar nekaj kulturnih spomenikov. Med večje znamenitosti pod zaščito spada Ičan Kala. To je utrjeno mesto, ki se nahaja v oazi Hiva. Obdano je z kar dvema kilometroma dolgim opečnim zidom, ki je visok deset metrov. Utrdba je služila kot zadnje zatočišče karavanom, ki so se v preteklosti podale na dolgo in težko pot skozi puščavo proti Perziji. To je eden izmed najlepših primerov islamske arhitekture, ki jo ponuja Uzbekistan. Med drugim si lahko tukaj ogledate tudi mošejo Džuma, minaret Kalta Minor in druge arhitekturne mojstrovine.

 Naslednja znamenitost, ki jo ponuja Uzbekistan, in je ne smete zamuditi, je zgodovinsko središče Buhare, ki se nahaja na tako imenovani Svilni poti. Tudi ta spada pod Unescovo zaščito in sicer pod njo spada trdnjava Ark, ki je bila zgrajena v 6. stoletju, mošeja z imenom Velika mošeja, mavzolej Ismaila Samadina in mavzolej s pokopališčem rodbine Šejbanidov. Omenili smo le glavne atrakcije, ki jih ponuja Uzbekistan, kar je le majhen del kulturnih biserov in znamenitosti, ki si jih boste lahko ogledali.

http://www.agencija-oskar.si/

Ni komentarjev:

Objavite komentar