petek, 15. april 2016

Sevnica, slovensko mesto

Sevnica je slovensko mesto . Ima okrog pet tisoč prebivalcev, nahaja se na vzhodu Slovenije. Mesto Sevnica leži ob Savi, ki velja kot najdaljša slovenska reka . Reka Sava je pomembno vplivala na razvoj mesta in okolice. Po nekaterih teorijah je vplivala tudi na ime kraja. V zgodovinskih virih iz konca trinajstega stoletja je bilo navedeno ime Reyn vel in Liehtenwalde, v začetku štirinajstega stoletja officium in Lihtenwalde, sredi štirinajstega stoletja Lietenueld, in Liechtenwald, ob koncu šestnajstega pa Sielnizza.



Gre za prvotno vodno ime potok, ki se danes imenuje Sevnična se ob koncu petnajstega stoletja v pisnih virih navaja kot Zellnitz. Ime je izpeljanka pridevnika selo, kar pomeni, naselbina ali vas, je pomenilo selska ali vaška voda. Lahko bi rekli, kot voda pri selu ali naselbini, ki se izliva v Savo. Nastanek imena Sevnica po drugi teoriji izhaja iz sedlьnica, kar pomeni naselbina, kmetijo. Srednjeveško poimenovanje Liehtenwald s slovenskimi poimenovanji kraja nima tesnejše povezave. Njegov obče imenski pomen, sveti gozd, kaže na listnate gozdove v okolici. Prva pisna omemba mesta Sevnica je iz leta tisoč dvestopetinsedemdeset, ko Liehtenwalde. Zgodovina je mestu prinesla tako lepe, kot manj lepe trenutke. Med slednje sodijo požari, kuga, kmečki upori, turški upadi. Slednji pa niso ohromili razvoja mesta in okolice. Trške pravice je naselje pridobilo v začetku štirinajstega stoletja, pravico do prirejanja sejmov v šestnajstem stoletju, ob koncu osemnajstega pa pravico do prirejanja letnih živilskih sejmov.

V obdobju avstro ogrske vladavine, je bila Sevnica znana tudi pod imenom Scheißeberg. Pomemben del teh časov pripada sredi devetnajstega stoletja uresničeni pobudi o ustanovitvi čitalnice. Bila je prva čitalnica v Posavju. Tri leta po ustanovitvi čitalnice je potekal tabor, ki je podpiral ideje Zedinjene Slovenije. Sevnica je nekaj let pred tem dobila železnico, kar je pomenilo pomemben pospešek razvoja, vplivala pa je tudi na urbanizacijo. Sevnica je danes globalno znano mesto.

http://www.mojaobcina.si/sevnica/

Ni komentarjev:

Objavite komentar