nedelja, 27. marec 2016

Lymska borelioza, različne klinične slike

Lymska borelioza pojavlja v točno določeniklinični sliki . Vse se začne z ugrizom klopa, ki največkrat na rastlinah preži na žrtev. Lymska borelioza se začne z značilnimi kožnimi spremembami. Priporočljivo je, da se jih opazuje. Pozoren velja biti na rdečino, ki se širi navezen, na redi pa bledi. Mesto dobi obliko obroča. Kar pomeni znak za obisk zdravnika .



Največkrat se na takšen način zaznana lymska borelioza zdravi z antibiotiki. Veliko bolje je seveda izvesti ustrezne preventivne ukrepe. Temelj teh ukrepov je vedenje o življenjskem prostoru klopa, njegovih aktivnostih ter izvajanje zaščite. Življenjski prostor klopa je največkrat na travnikih, v gozdnem podrastju in povsod tam, kjer ima hkrati dovolj vlage in zaščite. Največkrat se nahaja na višini do metra in pol. Oddaljenost mesta od tal govori tudi o eni od razvojnih stopenj. Najnižja razvojna stopnja se nahaja do pol metra višine, srednja med pol metra in metrom oddaljenosti od tal, najvišja pa od metra do metra in pol nad tlemi. Preprečena lymska borelioza je poleg tega omogočena z ustrezno obleko, obutvijo ter zaščitnimi sredstvi proti mrčesu. Ustrezna obleka in obutev je tista, ki klopu onemogoča oprijem. To je predvsem obleka in obutev, ki ima gladko površino. Na njej se klop težje obdrži, ker se ne more oprijeti bo padel stran. S tem je lymska borelioza že v kali zatrta. Druga vrsta zaščite je pravočasno odkrivanje klopa.

 Najlažje to storimo na obleki in obutvi, ko se klop premika proti mestu, ki mu omogoča prehod do gole kože oziroma mesta, kjer bo vbodel. Najboljša zato je obleka in obutev svetle barve. Temnejše barve obrtno nudijo idealno zaščito klopa, saj ga ne bomo mogli hitro opaziti. Zaščitna sredstva so koristna predvsem na prehodih med obleko in kožo, s tem ima lymska borelioza manj možnosti. Lymska borelioza je zoonoza, ki prizadene številne organske sisteme.

Ni komentarjev:

Objavite komentar