četrtek, 17. marec 2016

Kolesarstvo, krepi življenjsko moč

Kolesarstvo pomeni možna boljša življenjska moč . V svojem bistvu kolesarstvo pomeni vračanje k pozabljenim sposobnostim in zmožnostim. Človek je bil v preteklih obdobjih bistveno bolj aktiven. Danes za razliko od takratnih časov veliko aktivnosti nadomeščajo razni pripomočki in naprave. življenje je s tem sicer lažje s fizičnega vidika, vendar se s tem hkrati zmanjšuje kondicijska pripravljenost .



 Na videz nam kljub temu nič ne manjka. Ker imamo zato ustrezen nadomestek. Drugače pa je z našim organizmom. Pomanjkanje fizične aktivnosti se hitro prepozna pri kakovosti delovanja organizma. Zasnova organizma je namreč taka, da dobro delovanje omogočajo fizične aktivnosti ter z njo povezane številne funkcije. Bolj kot so intenzivne, bolj aktiven je organizem. Z zmanjšanjem fizičnih aktivnosti pa delujemo ravno nasprotno. V toplejših delih leta s tem večinoma nimamo težav. Ker so pogoji za bivanje zunaj, kolesarstvo lahko vidimo na vsakem koraku. Obratno pa v hladnejših delih leta tega ne počnemo zaradi neprijaznih razmer zunaj. Kot posledica se pojavljajo razne težave povezane z zdravjem. Zato bi bilo veliko bolje, če bi vsak trenutek, ko se pojavijo boljše razmere, to izkoristili za kolesarstvo. Pri tem ni potrebno pretiravati v intenzivnosti ali izpostavljenosti negativnim razmeram. Izpostavljenost ublažimo z izkoriščanjem toplejših delov dneva. Tako bomo raje gibali, ker bodo že osnovni pogoji veliko bolj prijazni. Naša dežela nudi kar nekaj odličnih lokacij, kjer je možno tudi v zimskih mesecih preživeti prijetne urice na kolesu. In se s tem nadihati svežega zraka, kar pomaga posebno v predelih, kjer so zimske razmere vse kaj drugega. Torej dnevi obdani z meglo, oblačnostjo in sivino.

Za kolesarstvo se odločimo takrat, ko želimo postati bolj zdravi. Za nekatere dele organizma je še posebej odlično. Rezultate seveda ne gre pričakovati čez noč, potrebno je nabirati kilometer za kilometer. Kolesarstvo mora pri tem potekati z ustrezno obremenitvijo, sicer je aktivnost zaman, nemogoči so tudi učinki za boljše počutje. Kolesarstvo je mnogim izziv.

Več


Ni komentarjev:

Objavite komentar