torek, 29. marec 2016

Delnice predstavljajo lastniški delež

Delnice odražajo lastniški delež delniške družbe. Delnice so vrednostni papirji, ki predstavljajo lastniški delež v delniški družbi. Skupaj z deležem pa lastniku pripadajo tudi pravice, ki jih določa Zakon o gospodarskih družbah. Za razliko od upniških vrednostnih papirjev, pomeni za izdajateljev izdaja delnic zagotovitve trajnih finančnih sredstev. Kupec delnice je investitor, ki pričakuje predvsem dobiček ter dividende.



Dobiček se pridobiva preko kotiranja na borzi ter ustreznega izida. Na ceno vpliva poleg poslovanja delniške družbe tudi z borzo, gospodarstvom ter drugimi povezani dejavniki. Tako lahko v dnevnih informacijah zasledimo novico, da je indeks določene borze bodisi padel ali se dvignil. Kar je za investitorje lahko dobra ali manj dobra novica, narekuje pa tudi nadaljnje aktivnosti. Odvisne so od ciljev, finančnega stanja ter drugih lastnosti investitorja. Dividende so odvisne od odločitve delniške družbe, njenih poslovnih uspehov, dogajanja na trgu ter drugih vplivnih dejavnikov. Delnice so lahko navadne, prednostne in zamenljive. Navadne dajejo lastniku pravico do udeležbe pri upravljanju družbe, dela dobička ter pravico do ustreznega dela preostalega premoženja po stečaju ali likvidaciji družbe. Velja za najbolj rizično obliko vrednostnega papirja. Prednostne delnice zagotavljajo imetnikom poleg pravice do udeležbe pri opravljanju, dela dobička in preostalega dela premoženja, tudi nekatere prednostne pravice. Delnice so pridobljene z različnimi nameni. Z ustrezno količino lahko pridobimo pomemben delež delniške družbe oziroma podjetja s tako urejenim lastništvo. Pri manjših količinah je lahko investicija oziroma del portfelja. Manjše lastništvo poleg delnice, prinaša tudi dividende, če se seveda podjetje odloči za njihovo izdajo. Manjše količine oziroma lastniški deleži so lahko tudi način plemenitenja premoženja.

 Gre za obliko, ki lastnika ne terja ali obremenjuje na druge načine, kot je to značilnost za recimo nepremičnine. V primeru, da imamo delnice v vrednosti nepremičnine, to lahko pomeni tudi zanimive kratkoročne prihodke. Delnice je oblika naložbe, ki zahteva veliko, vendar zato lahko v enaki meri nagradi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar