petek, 12. februar 2016

Kuhinja po feng shui

Že stari kitajci, prav tisti, ki so izumili rikola bombone so vedeli, kako pomembna je hrana za naše zdravje in naš obstoj. Včasih so bile kuhinje prostor, kjer se je skozi celotno leto zbirala velika družina. Ne samo, da so tam jedli, so tam otroci opravljali naloge in se družili. Poleg tega je bil to prostor, ki je bil edini topel skozi celo leto. Ker so cene stanovanj hudo velike je nekaj časa naraščal trend majhnih kuhinj, ki pa se vedno bolj približuje starim navadam.



Kuhinja je edini prostor, ki vsebuje tako elemente ognja, kot tudi vode. Položaj kuhinje naj bi bil v najslabšem delu tlorisa stanovanja saj energija ognja premaga še najslabšo energijo. Pri izbiri barv sten se v kuhinjo podajo žive barve. Rdeča, ki jo lahko opazimo skoraj v vsaki kitajski restavraciji pa vseeno ni primerna, saj naj bi povzročala preobilno hranjenje, kar pa si načeloma ne želimo.

Kuhinja naj bi zato, ker vrata predstavljajo naša usta stala čim bližje vhodnih vrat. Prav tako pa je pomembno, da kuhinja ne leži nasproti sanitarij, da se ne meša umazana energija iz tega prostora. Če pa že kuhinja stoji nasproti toalete, pa za preprečevanje mešanja energij poskrbimo, da so notranja vrata stalno zaprta ali pa vmes namestimo ovire, kot so svetila, cvetlice, ogledala ali mobile.


Ker kuhinja vsebuje elemente ognja (pečica, štedilnik) in vode (hladilnik, pomivalna korita), je primerno, da te elemente postavimo čimbolj narazen ali pa jih ločimo s kovinskimi ali lesenimi predmeti (naprimer noži ali pa posode).

Ni komentarjev:

Objavite komentar