petek, 10. april 2015

Prevajalska agencija, sodobni izzivi

Prevajalska agencija se mora zavedati, da sodobni izzivi priložnost in nuja. Priložnost in nuja so sodobni izzivi zaradi spreminjajočega se okolja. Sodobne prakse komuniciranja dnevno uvajajo spremembe. Dneven spremembe se dogajajo na prevajalskem področju, področju stroke, prisotne so tudi spremembe družbe. Spremembe na prevajalskem področju so predvsem spreminjajoč se nabor jezikov ter načinov prevajanja. Nabor jezikov se spreminja skladno s spreminjajočimi se potrebami naročnikov.



 Spremembe naročnikov se dogajajo že lep čas. Naša dežela je vstopila v evropsko družino narodov, kar pomeni, da se je povečala zahteva po sporazumevanju v različnih evropskih jezikih. Hkrati se je naša dežela odprla v svet, kar še bolj spreminja nabor jezikov. Načini prevajanja se danes spreminjajo skladno z razvojem. Za današnji razvoj je značilna vedno večja prisotnost informacijske tehnologije. Informacijska tehnologija je prinesla mnogo sprememb tudi na področje, ki ga obvladuje prevajalska agencija. Sodobna tehnologija je najprej prinesla spremembe v osnovnih aktivnostih, katere opravlja prevajalska agencija. Sčasoma so se pojavile še druge možnosti in priložnosti. Prevajalska agencija tako danes ne nudi zgolj prevodov, ampak lahko naročnikom ponudi še mnoge nadgradnje prevajalske aktivnosti. Prevajalska aktivnost oziroma končni izdelke prevajanja lahko prevajalska agencija ponudi na mnoge načine. Prevajalska agencija lahko nudi osnovne načine prevajanja, lahko pa prevajalska agencija ponudi napredne načine prevajanja.

Tako osnovne, kot napredne načine prevajanja prevajalska agencija lahko ponudi samoiniciativno ali pa jih sprejme kot naročilo naročnika. Področje stroke je velik izziv za prevajalce. Danes se področja posameznih strok zelo spreminjajo. Spremembe so posledica razvoja znanosti, tehnologije ter raznih drugih zahtev. Skladno s spremembami se v stroko uvajajo novi izrazi, hkrati pa se opuščajo stari izrazi. Bogatitev z novimi izrazi je nujno, hkrati pa je več kot dobrodošlo opuščanje starih izrazov. Stari izrazi so nepotrebni, kažejo tudi na zaostalost prevajalca. Prevajalska agencija je danes soočena z mnogimi spremembami v svojem ožjem in širšem okolišu.

http://prevodialkemist.si/kategorije/prevajalska-agencija-blog

Ni komentarjev:

Objavite komentar