torek, 22. april 2014

Zavod za zaposlovanje in njegova vloga

V Sloveniji je zavod za zaposlovanje institucija, ki skrbi za številne vidike, ki so pomembni za to, da se na trgu dela ne ustvarjajo anomalije, poleg tega pa skrbi tudi za nekatere socialne storitve za tiste, ki so izgubili delo. Prav za te zavod za zaposlovanje izvaja izplačevanje nadomestila za brezposelnost, do katerega so upravičen tiste osebe, ki so imele plačane prispevke za zavarovanje za primer brezposelnosti. Vendar pa zavod za zaposlovanje ne more pričeti izplačevati nadomestila za brezposelnost preden se brezposelna oseba prijavi v evidenco brezposelnih oseb.

 Poglejmo si kateri so pogoji, ki jih mora izpolnjevati oseba, da jo bo zavod za zaposlovanje vpisal v omenjeno evidenco. Prvi pogoj je, da oseba išče zaposlitev in je zmožna za delo. Takšna oseba mora delo iskati na aktiven način in biti mora tudi pripravljena delo sprejeti. Poleg tega pa zavod za zaposlovanje razume kot brezposelno osebo le tiste, ki niso v delovnem razmerju, prav tako pa tudi niso samozaposleni. Tiste osebe, ki imajo gospodarsko družbo in so v njej registrirani kot poslovodne osebe, ne morejo iti prijavljeni v evidenci brezposelnih, ki jo ureja zavod za zaposlovanje. Tudi vsi upokojenci ne morejo biti zavedeni v omenjeni register.

 Poseben status imajo tudi dijaki, študenti in vajenci ter udeleženci izobraževanj odraslih, ki imajo manj kot šestindvajset let – vse te osebe zavod za zaposlovanje ne bo vpisal v register brezposelnih. Poleg tega ima zavod za zaposlovanje tudi podatke o prostih delovnih mestih. Če želite pridobiti sveže podatke, lahko prek njihovega spletnega mesta izveste vse potrebne informacije o delodajalcih, ki iščejo kadrovske okrepitve. Iskanje dela je še olajšano s tem, ko lahko iščete po različnih geografskih enotah, različnih vrstah dela, zahtevanih stopnjah izobrazbe in drugih kriterijih. Videli boste, da je zavod za zaposlovanje institucija, ki vam lahko pomaga tudi pri prekvalifikaciji, če imate poklic, ki je nezaposljiv.

http://www.mojazaposlitev.si/

Ni komentarjev:

Objavite komentar