sobota, 30. november 2019

Brezglutenska hrana ne vsebuje glutena


Gluten je sestavni del beljakovin, ki se v največji meri nahajajo v zrnu pšenice, rži, ječmena in ovsa. Torej če malce bolje pomislimo, ga najdemo v skoraj vsakem kruhu. Gluten je lepljiva beljakovina, zato ga imenujemo tudi lepek, in če smo zdravi ni škodljiva. Če pa se razvije preobčutljivost na gluten, se lahko pojavi celiakija, in v tem primeru je kakovostna brezglutenska hrana edino zdravilo.


Brezglutenska hrana

Živila iz določenih vrst žit so prepovedana

Kadar se moramo odločiti za brezglutensko hrano, moramo najprej ugotoviti katera živila so dovoljenja in katera ne. Običajno so prepovedana vsa živila iz pšenice, ječmena, ovsa, rži in pire. Dovoljena pa so brezglutenska žita in njihovi nadomestki kot so na prime proso, riž, ajda, kvinoja, amarat in še mnogo drugih.

Brezglutenska hrana torej popolnoma prepoveduje pice, kruh, zvitke, krušne drobtine, slane prigrizke, ki pa jih je danes moč dobiti tudi že v brezglutenski različici. Poleg tega lahko varno uživamo tudi mlečne izdelke, meso, sadje in zelenjavo in še mnogo drugega.

Previdnost pri nakupu brezglutenskih izdelkov

Izdelke brez glutena na trgovskih policah prepoznamo po prekrižanem pšeničnem zrnu, kljub temu, pa branje deklaracij nikoli ni odveč. Iz njih razberemo natančne sestavine živil, kar pa še vedno ni 100 - odstotno zagotovilo, da je živilo resnično brez glutena.

Razlog za to je v možnosti kontaminacije med proizvodnim procesom, kjer lahko pride tudi do stika s pšenično moko ali katerokoli drugo moko, ki vsebuje gluten. zato je najbolje, če je le možno, da se brezglutenska hrana pripravlja doma in preverjenih sestavin, saj boste le tako prepričani, da ne vsebuje glutena.

Brezglutenska hrana je sestavni del brezglutenskega jedilnika

In kako se je najbolje lotiti priprave jedi brez glutena? Prvi korak je seveda, da izločite vsa prepovedana žita in izdelke, ki so pridelani iz njih. Namesto njih vključimo v jedilnik njihove nadomestke in seveda vsa ostala živila, ki ne vsebujejo glutena.

Ker lahko postane brezglutenska hrana hitro dolgočasna, so vam na spletu na voljo številni recepti za pripravo različnih jedi. Le ti vam bodo v veliko pomoč pri popestritvi vašega jedilnika, hkrati pa boste dobili tudi ideje za pripravo okusnih sladic brez glutena.

Ni komentarjev:

Objavite komentar