ponedeljek, 19. december 2016

Maščobe, organske kemijske spojine


Maščobe so organske kemijske spojine . V zgradbi živih bitji imajo maščobe izredno velik pomen. Njihova značilnost je, da so v vodi netopne, topijo pa jih organska topila . Masti se od ločijo po tem, da so pri sobni temperaturi v trdnem stanju. Trdno stanje je predvsem izraz, dejansko mast ni povsem trdna, ker jo lahko mažemo oziroma razmažemo. Maščobna olja pa so tekoča. V živih bitjih so maščobe pomembne za presnovo in zgradbo, v njih živa bitja večinoma shranjujejo energijo. Maščobne kisline so ključna sestavina celične ovojnice. V prehrani so maščobe v nasprotju z prepričanjem mnogih nujno potrebna sestavina. Telo potrebuje maščobne kisline, ker jih samo ni sposobno proizvajati. Sodobna prehrana sicer spreminja mnoge pristope klasične kuhinje. Danes se daje prednost rastlinskim oljem, ki imajo nenasičene maščobne kisline. V preteklosti je bila praksa, da so bile maščobe splošno bolj prisotne. Predvsem je šlo v preteklosti za živalske maščobe, kot so zaseka, slanina, maslo, smetana in podobno. Na ta način oziroma z njimi so si ljudje v preteklosti obogatili prehrano, ki je bila sicer skromna. Osnovna živila, ki so jih pridelali na polju ali vrtu so maščobe energijsko bogatile ter ljudi varovale pred mrazom v hladnejših delih leta ali na hladnejših predelih sveta. Tako iz klasične kuhinje različnih dežel poznamo osnovnim živilom dodane živalske maščobe. V nasprotju s prepričanjem mnogih, teh živil tudi ni bilo v izobilju v preteklosti. Prašiča so hranili celo leto, njegova teža je bila odvisna od možnosti in pogosto skromna. Iz njega pridobljena hrana je zadoščala za bistveno daljše časovno obdobje ter je hranila bistveno več ljudi, kot to velja za današnje prakse. Danes napredek omogoča bogatejšo prehrano na sodobne načine, proti mrazu pa se je danes razvila cela paleta drugačnih, bolj naprednih rešitev. Maščobe so pogosto napačno razumljene ter temu primerno prepogosto po nepotrebnem ožigosane.

https://www.vzajemna.si/sl/zdravje/moje-zdravje/mascobe-v-nasi-prehrani

Ni komentarjev:

Objavite komentar