četrtek, 25. junij 2015

Varčevanje, motiviranje prihrankov

Varčevanje je motiviranje prihrankov . Prihranke omogoča varčevanje. Oblikovanje prihrankov lahko človek uredi na mnoge načine. Varčevanje lahko poteka na individualen način, predvsem pa v samoorganizaciji ali preko finančne ustanove. V prvi vrsti je odločitev za takšno ali drugačno varčevanje odvisno od varčevalca. Nekateri varčevalci so disciplinirani, drugi manj ali bistveno manj. Varčevalci, ki so disciplinirani lahko oblikujejo varčevanje na svoj samoorganiziran način.



Ostali morajo izbrati varčevanje preko določene finančne ustanove. Varčevanje se v teh dveh načinih močno razlikuje. Oseba, ki sama varčuje, brez posredništva finančne ustanove, je zelo samozavestna in samodisciplinirana. To pomeni, da verjame v lastno varnost prihrankov. Kar predvsem osnuje na podlagi pametnega odločanja o porabi in potrošnji. Varčevanje preko finančne ustanove je na drugi strani za osebe, ki nimajo posebno izražene samodiscipline prihrankov oziroma varčevanja. Finančne ustanove jim omogočajo, da na razne načine oblikujejo prihranke z njihovo pomočjo. Pametna naložba omogoča varčevanje na drugačne načine. Seveda se mora pred tem človek pametno odločiti. V primeru, da ni sposoben prenesti tveganja, je velikokrat nespametna odločitev. Finančne ustanove na drugi strani predstavljajo manj tveganja ob odločitvi manjše donosnosti. Vse lastnosti, ki jih prinaša posamezna oblika varčevanja, v veliki meri odloča o končnem rezultatu. Končni rezultat je v tem primeru oblikovanje določenih prihrankov. Ti prihranki so lahko oblikovani prej ali kasneje. Prihranki so lahko oblikovni na bolj ali manj tvegan način. Obstajajo tudi razlike med razpoložljivostjo prihrankov.

O vseh teh lastnostih se mora človek razumno in pametno odločiti, če želi imeti individualno dobre prihranke. Individualno dobri prihranki so razumljeni osebno. To pomeni, da so dobri za točno določeno osebo, hkrati pa ne dovolj dobri za drugo osebo. Tako imamo zelo pisano paleto možnih oblik varčevanja. Z večanjem števila razpoložljivih možnosti varčevanja se veča tudi število individualnosti. Varčevanje je dobra odločitev, ki je lahko varčevalcu tudi zelo prilagojeno na razne načine.

http://varcevalnica.alta.si/odlocevalec

Ni komentarjev:

Objavite komentar