sreda, 16. oktober 2013

Kaj je menopavza in kako jo prepoznamo?


Menopavza je normalen potek bioloških procesov, ki so povezani s staranjem ženskega telesa. Običajno se menopavza prične med 45 in 55 letom starosti, vendar pa je ta meja le povprečje. Možna so tudi odstopanja od tega povprečja, saj se nekaterim ženskam menopavza prične že pri 40. letih, pri nekaterih pa se prične menopavza komaj pri 60. letu. Če zrela oziroma starejša ženska več kot en mesec ni imela menstruacije, to običajno pomeni, da se je pričela menopavza. V osnovi je menopavza povezana z delovanjem jajčnikov. Takrat se prične obdobje, ko se aktivnost sinteze hormonov prične upočasnjevati, dokler se ne prekine.

Spolni hormoni vplivajo na proces, ki se dogaja skozi menstrualni cikel, zato prenehanje sinteze spolnih hormonov pomeni tudi prenehanje menstrualnega cikla. Za obdobje preden se menopavza povsem razvije in za čas, ko je že nastopila, so običajni nekateri simptomi, ki predstavljajo spremembe, ki se dogajajo na hormonski in telesni ravni ženskega telesa. Zelo pogosto se menopavza povezuje z navali vročine, ki so povezani tudi z nočnim znojenjem. Gre za precej povečano aktivnost telesnega oddajanja toplote, ki ni odvisno od telesne aktivnosti. Včasih lahko menopavza povzroči tudi povišanje krvnega tlaka ter občutek vznemirjenosti. Ženske se zaradi tega težje umirijo in delujejo nekoliko bolj živčno. Te psihološke težave, ki jih povzroča menopavza, lahko vodijo tudi v utrujenost in nespečnost. Ta je lahko povezana z že omenjenim znojenjem ali pa je izključno psihološke narave. Menopavza v povezavi s temi simptomi lahko povzroča tudi glavobole in nekoliko oteži koncentracijo.

 Pri nekaterih ženskah menopavza povzroči izgubo elastičnosti kože. Vendar pa je zelo pomembno, da se zdravstvenih simptomov, ki so lahko posledica slabih prehranskih navad, premalo fizične aktivnosti, stresa itn., ne povezuje z menopavzo. Predvsem povišan krvi tlak in prekomerna telesna teža sta lahko simptoma, ki jih ne povzroča menopavza, ampak neka povsem druga oziroma ločena bolezen.
Več informacij najdete tudi v pdf zloženki

Ni komentarjev:

Objavite komentar